Een uitdagende rol als operations engineer binnen een internationale financiële instelling

Case study

Werken in een agile omgeving

Gert-Jan is al enige tijd werkzaam op een project bij een internationale financiële instelling. Een organisatie die op een relevante manier inspeelt op vragen en behoeften van klanten en op ontwikkelingen in de markt. Ze willen voorop blijven lopen in de markt. Bij dat streven hoort snelle innovatie. Niet alleen met producten en diensten en in de manier waarop ze klanten benaderen en helpen, maar ook in de manier waarop ze werken. Sinds 2015 werkt deze organisatie dan ook grotendeels met de agile methode. Gert-Jan heeft hier een uitdagende rol als operations engineer en is onderdeel van meerdere squads.

Squad

Deze organisatie is de eerste in deze branche die de agile methode heeft omarmd en inmiddels ver heeft doorgevoerd. Een revolutionaire stap die ingrijpend is geweest voor de organisatie, maar die ze weloverwogen hebben genomen. Bij de agile methode werkt iedereen in squads. Dat zijn zelfsturende, autonome eenheden, met end-to-end verantwoordelijkheid voor een specifieke klantgerichte opdracht. In een squad werken collega’s samen vanuit alle disciplines die nodig zijn om de opdracht goed te volbrengen.

Aan onze collega Gert-Jan werd gevraagd om, binnen deze manier van werken, de rol van operations engineer op zich te nemen. “Als operations engineer ben ik onder andere verantwoordelijk voor het bieden van ondersteuning aan de developers binnen een team (squad). Er zijn veel squads die allemaal verantwoordelijk zijn voor een klein gedeelte van bijvoorbeeld de website en/of de mobiele app. Als operations engineer bedien ik meerdere sqauds, in mijn geval had ik met een collega vier squads onder mijn hoede. Dat betekent soms bijsturen van enthousiaste business ideeën of de inbreng van technisch inzicht bij bepaalde vraagstukken.”

 

RISK-policy

Vanwege de eisen die de Nederlandsche Bank aan de banken in Nederland stelt, is het belangrijk om een strak beleid te hebben om risico’s te beperken tot een minimum. Deze RISK-policy wordt hier erg sterk nageleefd. Gert-Jan: ”Een van mijn taken is het verzamelen van bewijsmateriaal van een squad, om te laten zien dat deze policy nageleefd wordt.”

 

Continous Deployment

De organisatie heeft het woord Continous Delivery goed begrepen. Nog niet alles is geautomatiseerd, maar om voor een consistente manier van werken te zorgen is er veel geautomatiseerd. Vanuit de agile manier van werken worden er vaak kleine brokken met een nieuwe functionaliteit neergezet. Dat betekent veel ontwikkelen, testen en deployen. Daarvoor hebben zij een team die de squads faciliteert in een infrastructuur die de developers en operators veel werk uit handen neemt. De test- en de acceptactie omgeving zijn de verantwoordelijkheid van de developers. De operations engineer is echter verantwoordelijk voor de productieomgeving. De deployment daarop, worden door de operators uitgevoerd. De acceptatieomgeving is representatief aan de productieomgeving. Dat is zo gedaan om penetratie- en performancetesten te kunnen uitvoeren, voordat de nieuwe ontwikkelingen live worden gezet.

Veel nieuwe ontwikkelingen zorgen er ook voor dat het changeproces goed op orde is. Dat is strak geregeld, al neemt dat wel wat tijd in beslag. De verschillende systemen zijn op elkaar aangesloten zodat het ontstaan van fouten tot een minimum beperkt wordt.

 

Nieuwste ontwikkelingen

Ze zijn hier veel bezig met de nieuwste snufjes op het gebied van IT. Om bij- én up-to-date te blijven met de nieuwste technieken krijgen de medewerkers dan ook veel ruimte om te ‘spelen’ met deze technieken. “Er is alle ruimte om workshops te volgen, waarvan ik er ook een heb doorgespeeld naar Olgreen. Dit was de Docker workshop. Deze was ook bij Olgreen een succes.”

Er komt veel kijken bij het doorvoeren van en het werken met de agile methode. Gert-Jan levert hier al enige tijd met veel succes zijn bijdrage en voorlopig is zijn project nog niet afgerond.

Gert-Jan

Beoordelingen

200 IT Specialisten beoordeelden 
ons met gemiddeld een 9.0

Company

Company

Call us

088-5363720

Email us

Get in touch